Magamról

Szerző

Magamról


1951-ben születtem Csehszlovákiában egy határmenti magyarajkú kis falucskában. A művészi fotográfia szele csak a főiskolai tanulmányaim kezdetén csapott meg de akkor nagyon. Addig többnyire csak a faluról falura járó fényképészek munkáit ismertem. Ahogy mondani szokták találkozásunk szerelem volt az első látásra és szerencsére a mai napig tart. Egy év autodidakta képzés után már kiállításon vettem részt és díjat is nyertem. Ezek után persze már nem lehetett abbahagyni.

Akkoriban Csehszlovákiában nagyon népszerűek voltak az ipari környezetben elhelyezett női figurákat, többnyire aktokat ábrázoló fotók. Én is a hatásuk alá kerültem és ezért kezdtem el olyan fotókat készíteni, amelyeken női alakok szerepeltek. Rabul ejtett a női testben rejlő harmónia kavalkád és kódolt szépség. Az aktfotózást 1982-ben sikerült közelebbről megtapasztalnom, amikor is részt vettem a Miskolci Ifjúsági Ház által szervezett Bánkúti fotóstáborban Jung Zseni és Eifert János vezetésével. Tőlük jobb tanítókat aligha kívánhattam volna akkoriban. Meg is ragadtam a meztelen női test fotózásánál. Mai napig képeim többségén ez a fő motívum. Szeretnék és igyekszek olyan képeket készíteni, amelyeknek van mondanivalójuk és gondolatokat ébresztenek a szemlélőben.

Sokáig abban a tévhitben éltem, hogy egy fotónál elég a tartalom és az majd „eladja” a képet, a kidolgozás pontosságával nem sokat törődtem. Zsákutca volt! Az utóbbi pár évben elkezdtem egy picivel több időt szentelni a képek kidolgozásának és ennek meg is lett az eredménye. Megnőtt az elfogadott képeimnek a száma és elkezdtek csordogálni a díjak is. Persze ehhez az is kellett, hogy a trend is a technikai tökéletesség felé billent el /sajnos/.

Mindegyik elkészült új képemnek szakmai közeg hiánya miatt a megmérettetést csak a különböző versenyeken való részvétel jelenti ezért elég gyakran ezt ki is használom. Bár ezt nem tekintem tévedhetetlen értékmeghatározásnak számtalanszor segít egy kép megítélésénél. A világ számos országában vettem már részt különböző versenyeken, valamint szerepeltem több csoportos kiállításon és volt néhány egyéni kiállításom is.

Tagságok:

Strojfoto klub Košice 1970 -1975
Felföldi Fotográfusok Szövetsége ?
Pix – XL Fotoklub Rožňava 2019