Magamról

Szerző

Szathmáry-Király Ádám: Magamról

Szathmáry-Király Ádám 1969-ben kezdett el fotózni, a kazincbarcikai Kamera Fotókörben. A fotósokat megihlető pillanatokon belül szereti bemutatni a szépet, az érdekest, a tartalmast, és főleg a saját gondolataival megtöltött, átformált képeket.
1971-től fotóművészeti pályázatokon 50 országban több mint 1500 elfogadást és több mint 300 díjazást ért el. Eddig 80 egyéni kiállítása volt Budapesten, Miskolcon, Salgótarjánban, Szentgotthárdon, Felsőzsolcán, Kazincbarcikán, Ljubljanában, Kolozsvárott, Marosvásárhelyen, Kassán, Rozsnyón és még számos településen. Alkotásai szerepelnek a Fotó-Hungarikum, a Magyar Kortárs Fotóművészet, Felföldi Fotográfusok Szövetsége, a Fotóművészeti Nyári Egyetem, Fotópoézis, és más fotóművészeti albumok különböző évfolyamaiban.
1973-tól a Kamera Fotókört, 1990-től a Felföldi Fotográfusok Szövetségét, 2004-től a MÁS-KÉP Diákfotó Alkotócsoportot vezeti, és tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének.
A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (Fédération Internationale de l’Art Photographique / FIAP) Intézőbizottsága elismerésül kiváló munkájáért és művészi technikájáért, valamint a fotóművészetnek tett elévülhetetlen szolgálataiért 2004-től ez ideig az Art FIAP, az Excellence FIAP, az Excellence FIAP/bronz, az Excellence FIAP/silver, és az Excellence FIAP/gold címet adományozta részére. Az Oktatási és Kulturális Miniszter Csokonai Vitéz Mihály alkotói díjat adományozta részére. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) által adományozott E-MAFOSZ/gold és ES-MAFOSZ kitüntető rang birtokosa. A Kazincbarcika Város képviselő-testülete PRO URBE KAZINCBARCIKA díjat adományoz részére kiemelkedő fotóművészeti tevékenységéért. A Magyar Fotóművészek Világszövetsége az életpályáján a fotóművészet szakmai, közéleti és társadalmi területén végzett kiemelkedő munkájáért Életműdíjat adományozott részére.

"Miért is fotózom? Mert szeretettel szemlélődöm a körülöttem lévő világban. Próbálok mindent meglátni, észrevenni, értelmezni és a saját elgondolásaim, látomásaim szerint bemutatni azt. Van amikor elég egy egyszerű érdekes pillanat, van amikor bonyolult érzéshalmazok egymásra hatását próbálom képpé formálni. Soha nem vagyok megelégedve munkáimmal, ezért keresem a megmérettetést, egyedül az eredményesség, ami megnyugvással tölt el."